Kulinária v Kulturparku, 24/09/2022

„KULINÁRIA - BORŠČ, HOLUBKY, PIROHY, KVAS a iné špeciality….
príprava, recepty, ochutnávka
24.09.2022-13.00
Miesto: Budova Alfa; Kasárne / Kulturpark 

Boršč je kultúrnym dedičstvom, pýchou a kulinárskym            
symbolom Ukrajiny.

Na Ukrajine existuje jedlo, ktoré je všade uctievané - je to boršč. 
Ukrajincom koluje boršč v žilách, pretože receptúra ​​sa po generácie zachovala takmer v každej rodine.
Prvá zmienka o tomto jedle bola zaznamenaná už v roku 1556 v Slovníku dejín ukrajinského jazyka, čo opäť dokazuje vek kultúrnej tradície prípravy boršču.
Dňa 1. júla 2022 na 5. mimoriadnom zasadnutí Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva bol do Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva, ktoré potrebuje okamžitú ochranu, zaradený prvok „Kultúra výroby ukrajinského boršču“.
V tomto zmysle prvok demonštruje dôležitú úlohu nehmotného kultúrneho dedičstva počas ozbrojených konfliktov a mimoriadnych udalostí. Boršč je prvkom sociálnej integrácie a súdržnosti, ktorý slúži na zjednotenie obyvateľov Ukrajiny bez ohľadu na vek, pohlavie či pôvod.
Receptov na boršč je veľa a takmer každá gazdinka má svoj vlastný.
Niekto má rád boršč s fazuľou, niekto ho varí bez kapusty a niekto s hubami.
Pomerne často sa recepty na boršč v rodinách starostlivo dedia z generácie na generáciu a niektoré sú dokonca prísne utajené.
Hoci sa pripravuje podľa výborných receptúr v každom regióne. Navyše, dokonca aj v dedinách a susedných domoch sa zložky môžu líšiť.


ZÁPORIŽKY BORSCH

Ingrediencie: 

bravčové (hovädzie, kuracie) najlepšie s kosťou - 400 g, 

kapusta - 400 g, 

zemiaky - 300 g, 

červená repa - 200 g, 

mrkva - 1-2 kusy, 

petržlenová vňať, paštrnák, zeler - 1 ks., 

paprika - 1 ks, 

cibuľa - 1 ks, 

paradajkový pretlak - 2-3 lyžice. lyžice, 

bravčová masť na vyprážanie, masť, cesnak, kôpor a petržlenová vňať, korenie, bobkový list, cukor, soľ. 

Príprava: 

Červený boršč býva vo vývare, preto sa najskôr uvarí. Ďalej cviklu nakrájame na pásiky, osolíme, nasypeme na panvicu, opražíme na masti, pridáme paradajkový pretlak, trochu cukru, privedieme do varu. Cibuľa, mrkva, petržlen, paštrnák a zeler a paprika by sa mali tiež vyprážať. Zemiaky vhodíme do vývaru, opäť privedieme do polovice uvarené, potom vložíme kapustu a varíme ešte 10 minút, dochutíme výpekom a necháme ešte 5 minút prevrieť. Ozdobíme cesnakom, pretlačeným bravčovou masťou, bobkovým listom, korením, zeleným kôprom a petržlenovou vňaťou. Pred podávaním nechajte 15-20 minút. 

KLASICKÝ LUGHAN BORSCH