Zoznam účastníkov

Charakteristika súboru „LIENKA“

 

Mesto:             Nova Kachovka

Chersonska oblasť Ukrajiny

Ľudový umelecký súbor Ministerstva školstva a vedy Ukrajiny , súbor modernej  choreografie "LIENKA" pracuje pri škole - №10 tretieho stupňa vzdelávania,  Novo Kachovskej Mestskej Rade, Chersonskej oblasti Ukrajiny.


Umelecký riaditeľ súboru   -           Vjunová Oľga Valerievna

 

  • 1995    -           vznik súboru
  • 2000    -           získanie  titulu  „súbor moderne choreografie“
  • 2010    -           získanie  titulu  „ľudový súbor“
  • Súbor je víťazom „Grand Prix“ a je nositeľom titulu  - Laureát medzinárodných
  •  
  • Súbor absolvoval dva zahraničné zájazd do mesta -  Gateshead (Anglicko)
  • Súbor vystupoval v meste Odesa / Divadlo Drámy  a v meste Mykolajev / Ruské činoherné divadlo
  • Repertoár súboru pozostáva z 5 choreografických predstavení:
  •  "Alica v ríši divov"
  •  "Čarovná flauta"
  •  „Class Concert "
  •  „Návrat k sebe",
  •  "Frozen"
  •  "Hľadanie rovnováhy"
  •  a asi 40 choreografií samostatných tanečných choreografií
  • Súbor pozostáva z troch tanečných skupín :
  • staršia skupina      -           od 13-15 rokov
  • stredná skupina    -           od 10-12 rokov
  • mladšia  skupina   -           od   8-  9 rokov
  • detská skupina     -           od   3-  8 rokov
  • V súčasnosti ma súbor zapísaných do štúdia choreografie  približne 150 detí

 

Charakteristika vokálnej skupiny "BREVIS"


BREVIS vokálna skupina - pracuje v štýle a cappella sa skladá zo siedmich členov: štyria chlapci a tri dievčatá.

Vokálna skupina  BREVIS vznikla na začiatku roku 2012 v meste Mukačevo (Ukrajina, Zakarpatská oblasť), ktorú založil Jaroslav Bilychko (bas) s manželkou Bilychko Magdalena (soprán), členmi skupiny sú ďalej Rudolf Biľak (barytón), Andrew Bobuskyy (tenor), Nelia Vygovska (soprán), Joanna Sikomas (alt), Anatoly Ryabinin (tenor), Artem Shcherbina (beatbox).

Spevácka skupina BREVIS  je veľmi jedinečným vokálnym súborom, ktorý s veľkou inšpiráciou hrá úplne rozmanitú hudbu. V repertoári je viac ako 30 náboženských a duchovných skladieb, 30 ukrajinských ľudových piesní, 30 súčasných piesní, hity Ukrajiny, viac ako 15 zahraničné svetových  hitov a niekoľko klasických príkladov „world music“ a repertoár skupiny  BREVIS tvorí aj  vianočný program, v ktorom je viac ako 40 rôznych kolied z Ukrajiny a sveta. Väčšinu koncertov tvorí a cappella, sprevádzaná rôznymi bicími nástrojmi a hlukom,  nedávno začala spolupracovať s osobou, ktorá má beatbox techniku ​​Artem Shcherbina (majster Ukrajiny 2015).

Vokálna skupina „BREVIS“ sa aktívne podieľa na živote v mestách, organizuje turné po Európe, je možné ju vidieť na akciách, koncertoch  a medzinárodných festivaloch a súťažiach v krajinách EU.

V meste Košice bude vystupovať 1.krát.

Ľudový tanečný súbor Ukrajiny, umelecký súbor športových tancov
Tanečný súbor "GRACIA"

Mesto: Vinnitsa, Ukrajina

V roku 2015, Ukrajinský ľudový súbor športových tancov  "GRACIA" Centra detí a mládeže  L. Ratushnoy, oslávil svoje dvadsiate piate výročie činnosti.

Od roku 1996 – vedenie súboru pozíva do Centra detí a mládeže  súboru  detí a mládež na aktívnu činnosť. Súbor sa opakovane zúčastnil festivalov v Bulharsku, Poľsku, Rusku, Francúzsku, Maďarsku, Švédsku, Švajčiarsku. V súčasnosti sa v repertoári súboru nachádza viac ako tridsať farebných choreografických kompozícií, miniatúr a predstavení. Ak by sme hodnotili činnosť súboru za posledných päť rokov, môžeme uviesť tieto úspechy:

2010:   - Prvá cena na Medzinárodnom festivale „Príroda a priatelia“ , mesto Ribnik / Poľsko
 - Laureát Regionálneho festivalu učiteľov a študentského umenia "Proliski nádeje 2010"
 - účasť na festivale "Dožinky",  Veľkopoľské vojvodstvo / Poľsko
 - 1.miesto v celo- ukrajinskej súťažnej prehliadke "Úspech 2010", mesto Chmelnickij (UA)

2011:   - víťazstvo na medzinárodnom festivale "Slnko, Radosť, Krása" , Nessebar /Bulharsko
- účasť na festivale "Dožinky",  Veľkopoľské vojvodstvo / Poľsko
- laureát Regionálneho festivalu národnostných kultúr "Podilské farby"

2012:   - víťazstvo na medzinárodnom festivale "Slnko, Radosť, Krása" , Nessebar /Bulharsko
- účasť na festivale "Dožinky",  Veľkopoľské vojvodstvo / Poľsko

2013:   - víťaz na Majstrovstvách Ukrajiny " UKRAINIАN OPEN CHAMPIONSHIP 2013" Kyjev
- Laureátov májového festivalu v meste Krynica -Zdroj, Poľsko.
- víťazstvo na medzinárodnom festivale "Slnko, Radosť, Krása" , Nessebar /Bulharsko
- účasť na festivale "Dožinky",  Veľkopoľské vojvodstvo / Poľsko

2014:   - Laureátov májového festivalu v meste Krynica -Zdroj, Poľsko.
- účasť na festivale "Dožinky",  Veľkopoľské vojvodstvo / Poľsko

- udelenie názvu "Ľudový umelecký kolektív Ukrajiny" medzi kolektívmi Ministerstva školstva a vedy Ukrajiny

2016:   - Víťaz majstrovstiev Ukrajiny v spoločenských tancoch, Kyjev

2017:   -Diplom ako najpočetnejší klub na Ukrajine podľa  (СГОСТУ).  Každoročne organizuje tri hlavné športové súťaže tanca ( "Autumn Marathon", "diamantové sukne" a "King Of The parket) s účasťou 1000 až 1500 účastníkov, za čo mu bol udelený diplom za druhý najpočetnejší turnaj v počte účastníkov v Ukrajine

Súbor „GRACIA“ dňa 14. januára 2017 sa na pozvanie organizátorov zúčastnil koncertu v blízkosti hlavného stromu na námestí Sofie v Kyjeve.

Aký je rozdiel medzi súborom  "GRACIA" a inými súbormi?

  1. Po prvé, svojím rodinným zázemím -  jedna rodina, generácie za generáciou, ktorá vytvára atmosféru spolupráce, vzdelania a osvety pravého umenia, čo znamená každodennú prácu a odbornú prípravu a ľahko interpeluje rôzne tanečné žánre a formy detskej zábavy v kontexte s národnými tradíciami a kreativitou,
     
  2. Po druhé, súbor sa špecializuje nielen na športový prístup - prípravu na súťaže. Cieľom lídrov je učiť deti, aby pochopili umenie, stali sa jeho neoddeliteľnou súčasťou. Každý tanec je samostatný príbeh, skutočná akcia, malý kúsok alebo obrázok!

 

ТВОРЧА характеристика на Академічний камерний  хор «Кантус»

Камерний хор “Cantus” створено у 1986 році, з 1992-го отримав статус професійного. Лауреат міжнародних хорових конкурсів ( Дебрецен 1990, 1992), учасник багатьох національних та міжнародних форумів та фестивалів: (“Schleswig – Holstein Festival” (Німеччина 2004, 2005), “Festival Culturescapes” (Базель 2004), “Cultures Automne” (Франція 2000), “XIX Dni Muzyki Kompozytorow Krakowskich” (Польща 2007), Фестиваль сучасної духовної музики (Ужгород), «Контрасти» (Львів), Музичні прем”єри сезону, «Золотоверхий Київ», «Київ-Музик-Фест».

         Працював з такими диригентами як: Сер Дейвід Вілкокс, Кент Нагано, Джонатан Нотт, Карл Сент Клер, Ганс-Міхаель Боєрле, Сімон Камартін, Роман Ревакович, Володимир Сивохіп та ін. Представляв українське хорове мистецтво в Угорщині, Словаччині, Польщі, Латвії, Естонії, Австрії, Італії, Німеччині, Великій Британії, Франції, Швейцарії, США.

      У репертуарі колективу зразки духовної музики православного обряду ( М.Дилецький, Д.Бортнянський, А.Ведель, М.Березовський, М.Вербицький, К.Стеценко, М.Леонтович, П.Чайковський, С.Рахманінов), а також музика сучасних композиторів(В.Сільвестров, Є.Станкович, А.Шнітке, Р.Щедрін). Широко представлені українські народні пісні, колядки, щедрівки, обробки народних пісень Закарпаття.

          Колектив тісно співпрацює з сучасними композиторами (Є.Станкович, А.Нікодемовіч, Ю.Ланюк, О.Щетинський, Б.Фроляк). Здійснив ряд прем”єрних виконань творів А.Шнітке, Ю.Ланюка, О.Щетинського, І.Мартона, К.Регамея. Компакт диски: «Українська хорова музика», «Духовна музика XVIII-XX ст..», «EXAUDI», Р.Щедрін «Запечатленный ангел»,О. Щетинський «Духовна музика з україни», «Молитва за Україну». Організатор та художній керівник хору-Еміл Сокач.

     Еміл Сокач народився у 1959 році в Ужгороді. Закінчив диригентсько-хоровий факультет Київської консерваторії у Михайла Кречка. Організатор та художній керівник камерного хору «Cantus».

Pajtaški -  ženska   spevácka skupina

pochádzame z obce Lekárovce -  obec, ležiaca v malebnom prostredí východnej časti Východoslovenskej nížiny.
Obec je zaujímavá tým, že ňou  preteká rieka Uh prameniaca na Ukrajine vo Východných Karpatoch.
Názov obce pochádza od mena Liekart - liečiteľ, v našom nárečí sa často používa názov Ľekart, keďže vieme, že spev je liek, ktorý pohladí dušu človeka, založili sme na jeseň v roku 2010 ženskú spevácku skupinu "PAJTAŠKI"
Folklór nás spojil a poskytol nám možnosť prežívať radosť z jeho prezentácie a zachovávania pre ďalšie generácie.
Pri tvorbe svojich programov vychádzame z pôvodného autentického folklóru nášho regiónu:prostredníctvom zvykoslovných pásiem:
"Kec ,še u Lekarce pire paralo",,Lupane tengerici,,
"U Lekarce na tim našim mosce" "Stavanie májov" ,,Krescini,,  ,,Kolo vešeľa,, ,,Kračun na valale,,

Prezentujeme sa na rôznych podujatiach v obci ,ale aj v blízkom i ďalekom okolí. Vystupovali sme  vo Východnej ,na Ukraine v spolku Dôvera v Užhorode  a v Storožnici ,v Chorvatsku v Rijeke na Dňoch slovenskej kultúry .

Úspešné sme boli v relácii Kapura-umiestnili sme sa na 1.mieste,  vo vysielani RTVS  v relácií Klenotnica ľudovej hudby sme sa predstavili zvykoslovným pásmom Vešeľe a Krescini u našim valale , predstavili  sme sa aj v  relácií Zvony nad krajinou  Vystupovali sme aj  kultúrnych  podujatiach ako :
Na Zempline tak,Srdce ako dar ,  Košický  majales,  Zemplinska karička  a iné.

Našim cieľom je aj naďalej  zachovávať  v obci ľudové piesne, tance a dávne zvyky.

Folklórny súbor VINIČIAR

Folklórny súbor Viničiar, ktorého doprevádza Ľudová hudba Magočki pod vedením Jany Marcinčákovej, vznikol v roku 2012 pri Základnej umeleckej škole v Sobranciach. Súbor Viničiar sa aktívne zúčastňuje na kultúrnych podujatiach v meste, ale aj okolí Sobraniec. Aj preto sa stal už neodmysliteľnou súčasťou Sobraneckého jarmoku, Stavania mája a ďalších podujatí, ktoré sa v meste konajú. Napriek pomerne mladému veku súbor pravidelne baví divákov a získal si svojich fanúšikov. V repertoári má viaceré ucelené programy, ako aj reprezentačný program pozostávajúci z tancov a piesní prevažne regiónov Zemplín a Šariš. FS Viničiar už od svojho vzniku absolvoval množstvo nielen domácich, ale aj zahraničných vystúpení. Spomedzi zahraničných stojí za zmienku účasť na Slávnosti slovenského ľudového umenia - Slovenská veselica v Kamianici na Ukrajine, ktorej organizátorom bola Oblastná kultúrno-osvetová organizácia Matica slovenská na Zakarpatsku. Súbor sa zúčastnil aj na Folklórnom festivale Hore Provodovem v Českej republike, kde okrem vystúpenia na festivale mal aj sériu ďalších vystúpení v okolitom regióne. Rovnako sa súbor predstavil aj na Folklórnom festivale v Hořičkách, opäť v Českej republike, kde zožal obrovský úspech. Súbor reprezentoval Slovensko aj na medzinárodnom festivale umenia Carphatian Space v ukrajinskom meste Ivano-Frankivsk. Zaujímavosťou je aj to, že súbor bol účastníkom Medzinárodného projektu Folklór bez hraníc, ktorý bol financovaný zo zdrojov Európskej únie. Folklórny súbor sa zúčastnil aj Medzinárodného festivalu umenia Slovakia Zemplín, kde získal nasledujúce ocenenia: Grand Prix v nominácii Národný tanec, 1. miesto – Spev národných piesní (kolektív), 1. miesto – Národný tanec a 2. miesto – Národná hudba (sólo). Umeleckými vedúcimi a choreografmi súboru sú Adriana Varcholová a Radovan Pastyrik. 

Sobrančanky

V oblasti Východoslovenskej nížiny, pod majestátnym Vihorlatom, leží krásne mestečko Sobrance, kde v januári 2016  p. Cyril Hudák za výdatnej pomoci, vlastne iniciatorky myšlienky, manželky Mileny založil Ženskú spevácku skupinu Sobrančanky. Vzniklo tak zoskupenie žien milujúcich folklór, ľudovú pieseň a svojim pôsobenim na doskách ktoré znamenajú svet rozdávajú radosť a pohladenie duše všetkým poslucháčom ich vystúpení.

Ženská spevácka skupina sa venuje ľudovým piesňam z regiónu Zemplína ale vo svojom repertoári majú aj piesne z ostatných regiónov východného Slovenska aj samotného Slovenska. Na severe Zemplína žijú obyvatelia rusínskej národnosti a ich ľudová tvorba ale  hlavne ľudové piesne očarila aj členky ŽSS Sobrančanky preto do svojho repertoáru zaradili aj viacero rusínských piesni.  Počas doby svojho účinkovania ŽSS zrealizovala okolo 40 vystúpení na domácej pôde na rôznych akciach v rámci Slovenska a úspešne pokračujú ďalej.

Dnes si pre Vás pripravili mix ľudových piesni z horného a dolného Zemplína.

Bežovčanky

Folklórna skupina Bežovčanki pracuje už 10 rokov, vznikla ako súčasť miestnej organizácie Matice Slovenskej, ale od roku 2015 je folklórna skupina kolektívnym členom OZ Zahrajhorka. Toto Občianské združenie sa zameriava nielen na vystúpenia na pódiach, ale aj na udržiavanie tradícií v Bežovciach a okolí. Počas kalendárneho roka organizuje množstvo podujatí, do ktorých sa snažíme zapojiť, čo najviac ľudí. Už tradičným podujatím v Bežovciach sú dožinky, ktoré sme od minulého roka rozšírili na gazdovský trojdeň. Párame perie, staviame máje, varíme lekvár, lepíme pirohy, chodíme s koledou. Stávame sa súčasťou spoločenského života, nechýbame na  svadbách, krstinách i okrúhlych výročiach.  Vydali sme dva CD nosiče : Daj vám Bože śčesce a Idzem po Bežovci.  Sme nové výhonky na starom strome, aby ten starý strom ešte dlho žil , kvitol a prinášal  ovocie.