Zoznam účastníkov

POZOR ZMENA INFORMÁCIÍ:

Pozvané súbory z Ukrajiny, z dôvodu ešte platných aktuálnych opatrení na COVID-19 na Ukrajine - presúvame na rok 2021.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Stručné informácie o tanečnom súbore "ROSINKA / mesto Kropivnicky":
Folklórny choreografický súbor „ROSINKA“ bol založený v roku 1982.
 

„ROSINKA“ je choreografický súbor detí a mladých ľudí, ktorí tancujú a prezentujú svoj talent mladým divákom, mladým umelcom vo veku päť až dvadsať roko.v Súbor absolvoval niekoľko vystúpení v zahraničí, jeho umeleckú tvorbu videli diváci v krajinácj ako je : Poľsko, Francúzsko, Maďarsko, Nemecko, Turecko, SAE, Bulharsko, Srbsko, Macedónsko, Čierna Hora, Grécko a najväčšie mestá Ukrajiny.

Za 37 rokov tvorivého života bo súbor ocenený rôznymi vyznamenaniami a diplomami, ktoré získal na rôznych ukrajinských, ale aj na medzinárodných súťažiach a festivaloch. Každý rok k ním pridáva niekoľko diplomov s najvyšším stupňom vzdelania, čo naznačuje vysokú úroveň výkonnostných schopností tímu.
V roku 2016 získala Rosinka 10 ocenených miest:
- Diplom laureáta Ministerstva školstva a vedy Ukrajiny 1. stupňa celo ukrajinského festivalu umenia a remesiel pre deti a mládež „Vianoce“ (Ľvov, január);
- diplomy laureátov 1. stupňa VIII. Medzinárodného festivalu piesní a tanca „Spojme deti s umením“ (Kropyvnytsky, apríl);
- Miesto VIII. Medzinárodného charitatívneho festivalu tvorivosti detí a mládeže "Kvetoucí Ukrajina" (Kyjev, apríl);
- Diplom 1. stupňa 3. celo ukrajinskej festivalovej súťaže choreografického umenia GLOBAL-DANCE (Uman, máj)
- Diplom Veľkej ceny na medzinárodnej súťaži „Ukrajina spája svet“ (Skadovsk, jún)
- diplom Veľkej ceny ministra sociálnej politiky Ukrajiny a 1. miesto na celo ukrajinskom detskom kongrese 10. výročia „Hviezdičkové dovolenky v„ talentovanom svete “(Odessa, júl);
- diplom víťaza na medzinárodnom festivale choreografického umenia GLOBAL-DANCE (Uman, október);
- Diplom Ministerstva školstva a vedy Ukrajiny 1. stupňa na 3. celo ukrajinskom otvorenom festivale pre deti a mládež, súťaž ľudovej choreografie „Inšpirácia Khortytsia“ (Zaporozhye, november);
- Diplom laureáta Ministerstva školstva a vedy Ukrajiny 1. stupňa XVIII. Ukrajinského festivalu umenia „Antimony Twists“ (Ľvov, december);
- Diplom Veľkej ceny Ministerstva sociálnej politiky Ukrajiny na 13. medzinárodnom detskom festivale Svet talentov 2016 (Kyjev, december).
- Diplom laureáta ministerstva školstva a vedy Ukrajiny 1. stupňa na celo ukrajinskom detskom kongrese „Hviezdne prázdniny vo talentovanom svete“ (mu Odessa, jún 2017)
- Diplom Veľkej ceny XI. Medzinárodného súťažného festivalu XI „Sme všetci vaše deti, Ukrajina!“ (Odesa, júl 2017)
- Diplom Grand Prix a diplom laureáta prvého stupňa medzinárodnej súťaže XVI „Južné pobrežie“ (Odessa, október 2017)
- diplom laureáta 1. ročníka medzinárodnej súťaže VII. Perly umenia (Kyjev, október 2017)
- diplom laureáta 1. stupňa celo ukrajinského festivalu Vianoce (Ľvov, január 2018)
- Diplom Veľkej ceny Medzinárodného festivalu umenia „Fest Music 2018“ (Chernomorsk)
- Diplom Veľkej ceny celo ukrajinského festivalu hospodárskej choreografie ľudí „Inšpirácia Khortytsia“ (Zaporozhye, október 2018)
- Diplom laureáta Ministerstva školstva a vedy Ukrajiny prvého stupňa XIX. Ukrajinského festivalu umenia a mládeže "Vetvičky antimónu" (Ľvov, november 2018);
- diplom víťaza 1. stupňa „Motor Fest“ (Charkov, november 2018)
- Diplom Veľkej ceny Medzinárodného festivalu umenia „Fest Music 2019“ (Chernomorsk)
- Diplom Veľkej ceny medzinárodného festivalu XI „Spojme deti s umením“ (Kropyvnytsky, 2019)

Od založenia súboru "ROSINKA" je jeho vedúcou a choreografkou pani  Galinou Čajkovskou – ktorá je čestnou pracovníčkou kultúry Ukrajiny, rytierom Rádu princeznej Olgy III. Stupňa, s excelentnosťou vo vzdelávaní Ukrajiny. Vo svojej práci má vlastný rukopis, tvorivú tvár. Za skvelú prácu v oblasti estetickej a vlasteneckej výchovy detí získal súbor „ROSINKA“ čestné vyznamenanie „Čest a slávu Kirovogradského regiónu“ (Kropyvnytsky, 2019).

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

„Dychový estrádny orchester  - SUVENÍR“ / Kyjev

Orchester bol založený v roku 1974. V súčasnosti je jeho silnou zložkou je hudobná skupina vystupujúca s názvom "Ľudový umelecký súbor" s viac ako 160 žiakmi vo veku od 6 do 17 rokov, ktorí študujú hru na bicích a dychových nástrojoch za sprievodu spevákov a vokálistov.

Jadrom orchestra je dychový orchester - víťaz mnohých ukrajinských, mestských a okresných festivalov a súťaží. Medzi posledné víťazstvá patrí šampionát v populárnej hudobnej show "Súboj orchestrov" a "Súboj orchestrov. Rodičia - deti "

Orchester sa predstavil svojim programom v Košiciach v roku 2019 po prvý krát, pričom kvalita programu a úroveň jednotlivých čísel po návrate zo Slovenska vzrástla o niekoľko úrovni. Pre nadšenie, ktoré v orchestri vzniklo v roku 2019 na Dňoch Ukrajiny, vedenie orchestra požiadalo o možnú účasť a  prezentácie svojho nového programu v tomto roku, v rámci "Dni UKRAJINY 2020" v programe pod názvom "Tour de Košice 2020", s ktorým vystúpi v jednotlivých vybraných mestských častiach mesta Košice.

V súčasnosti orchester vedie profesionálny spevák, hudobník a dirigent - Alexander Vitaliyovych Biloshapka. Vďaka svojej modernej vízii pri tvorbe žánrovej palety kolektívu (jazz, folk, klasika, funk) a energie tvorivej realizácie talentovaných žiakov má kolektív nespočetné množstvo prívržencov všetkých vekových kategórií.

Dirigent - Alexander Vitaliyovych Biloshapka

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Tatiana  P R O T H E V A /  umelec, posol mieru, Kyjev/Ukrajina

Jedinečné ručné, umelecké diela  „VYŠIVANKY“ - Tatiany Protchevovej zmenili koncepciu ukrajinského remesla. Jej vyšívané diela tancujú, spievajú a žiaria v tme a vytvárajú jedinečný emocionálny efekt. Autorský štýl jej výšivky „GLOW ART“ je súčasťou Knihy rekordov Ukrajiny. Tatiana navštevovala Kráľovskú školu vyšívania (RSN) v Anglicku. Jej umelecké diela boli vystavené  v zbierkach (maľby na biblické témy, ktoré žiaria v tme) na významných miestach Ukrajiny. Svoje umenie prezentovala aj na  Veľvyslanectvách Ukrajiny v Amerike, Francúzsku, Írsku, Španielsku; Japonsko (EXRO 2005), Čína (EXRO 2010), v Austrálii, Rakúsku, Veľkej Británii, Izraeli, Brazílii, Kanade, kde predstavila umenie ukrajinskej – „VYŠÍVANKY“. Unikátny autorský vývoj majstrovskej  - ukrajinskej kravaty ja toho tiež dôkazom. Ozdoby, ktoré umelkyňa používa, sú prevzaté z kresieb starej kultúry Trypilliana z 5. - 4. storočia. Ide o hlboko premyslený projekt, ktorý spája moderné umenie, moderné technológie a IT prvky  s národnými tradíciami. V televízii a vzdelávacích aktivitách ,v rozhlase a na pracovných seminároch umelkyňa vnáša do nich lásku k ukrajinskej kultúre a podporuje vlastenectvo medzi mladými ľuďmi. Jej diela sa nachádzajú v mnohých múzeách na svete a v súkromných zbierkach predstaviteľov ukrajinskej a zahraničnej elity. Vo svojej tvorbe uprednostňuje monochromatické červené a čierne farby strednej oblasti Ukrajiny, pričom vysvetľuje, že na moderných doplnkoch vyzerajú štýlovo. Prírodné látky (ľan, bavlna, 100% vlna bavlnenej tkaniny ) sa dobre kombinujú s tradičnou výšivkou.
Tatiana sa narodila v Kyjeve. Má vysokoškolské vzdelanie, ktoré jej pomáha v jej tvorivej práci. Jej matka jej dala možnosť od detstva vyšívať a učiť sa tomuto remeslu.
V roku 2010 v Kyjeve zriadila a otvorila „Múzeum výšívanky -  GLOW ART“

Workshop "Bábika – MOTANKA"


Na Ukrajine bolo v minulých časoch zvykom, že pred narodením dieťaťa matka umiestnila do kolísky bábiku s uzlami, ktorá mala byť obývaná. Zvyčajne bola bábika vyrobená z látky alebo nití bez pomoci ihiel a nožníc. Po narodení dieťaťa sa bábika z kočíka vybrala. Tradovalo sa, že bábika chráni dieťa pred nespavosťou, najrôznejšími chorobami a inými nešťastiami. Preto sa táto bábika volala „Beregina“ alebo kúzlo.
Strážca dostal dlhú cestu k svojmu manželovi, synovi, bratovi. Matka, ktorú vyrobila vlastná bábika, dala pred svadbou svoju dcéru, a preto jej žehnala pre šťastné manželstvo. Vyrobená bábika by nemala byť ako človek, aby nemohol získať zlého ducha, takže bola vyrobený bez tváre. Krása bábiky bola posudzovaná podľa vkusu a schopnosti jej majiteľa. Preto sa v tomto procese používala svetlá látka, výšivka a korálky.
Na svojej majstrovskej triede navrhuje Tatiana Protcheva výrobu bábiky „Motanka Beregin“ zo svetlých papierových obrúskov. Budú môcť vyzdobiť slávnostný stôl každej udalosti. A tieto bábiky vám pomôžu splniť vaše želania!
Prostredníctvom svojich bábik si majsterka želá každému dobré a zdravé a tiež radí, aby sa nikdy nerozlúčili so svojou bábikou – ktorú nazýva „Beregina“